Ššš-abu ššš-abu, zpívá přede mnou kotlík plný božského vývaru. Po mé pravici nádobka na saké s krásnou malou karafou, po levici dva tácy surovin čekající na horkou koupel. V kotlíku už se vyváří první dobrůtky; malé žampiony, šitake houby a ještě jiné, pro které nemám pojmenování, porce listové zeleniny, kolečka cuketky a kukuřice, předvařené nudle na zasycení a samozřejmě kousky tofu.
Krásné tenoučké plátky hovězího masa mají pro sebe vlastí tác a vlastní pravidla. Vezmou se do hůlek a pár vteřin se vodí po kotlíku sem a tam, zatímco se člověk snaží zachytit onen šeptající zvuk, podle kterého Shabu-shabu (také známo jako hotpot) získalo svůj název.
Jen s největším sebezapřením jsem dala první voňavě bublající várce ingrediencí čas na uvaření. Na maso jsem se ale vrhla hned jak hladová šelma. V kombinaci s hustou, ale překvapivě lehkou sezamovou omáčkou… ach! Foodgasm.
Jakmile první sousta doputovala do mého natěšeného žaludku, začalo se mi dařit stolovat elegantněji a vychutnávat si ten příjemný zážitek průběžného vaření všemi smysly. Vývar chutnal jako koncentrovaný příslib zdraví (a štěstí) a všechna zelenina jím byla povýšena na úroveň hlavního chodu.
V čistém a nevtíravě japonském prostředí restaurace Engawa jsem se svým doprovodem strávila necelé dvě hodiny a odcházela s příjemným pocitem výborné večeře a nevšedního zážitku.
Řekli byste, že ohřát na plotně vývar a postupně do něj přihazovat dobroty není nic zvláštního a zvládli byste to doma a levněji? Souhlasím.
K Shabu-shabu potřebujete jen přenosnou varnou plotýnku, kvalitní suroviny a co nejlepší vývar (ten je zásadní), všechno pěkně naaranžovat na stůl, a pak už si jen vyhradit dostatek času, aby vaše stolování prodchnula ta úžasná atmosféra sdíleného kotlíku.
Pokud vám ale některý z těchto bodů připadá příliš náročný, můžete si na hotpot zajít do restaurace, třeba zrovna do té na Petrském náměstí. Za doporučení samozřejmě děkuji Ari.
Já tam pro vás příště vyzkouším další libůstku – yakiniku, tedy opékání masa na tradičním japonském přenosném grilu. Už se na to moc těším!